Recenzja Ramen People [ul. Dajwór 19, ul. Czysta 8, Kraków]

Ramen People to prawdziwa perełka dla fanów kuchni japońskiej. Lokal nie powstydziłby się smaku i organizacji przed rodowitym Japończykiem. Każdy z Was, kto chce przenieść się do Japonii, nie wyjeżdżając z Krakowa, powinien odwiedzić to miejsce. Nie zawiedziecie się na pewno.

Ramen People zainteresował nas od pierwszego zasłyszenia. Ciekawiło nas to miejsce, bo opinie były różne. Że mało miejsca, że parno, że pary jest tak dużo, że kurtki pozostawione na wieszaku są mokre. Ale jedno było dla lokalu wspólne, potwierdzane przez większość – smak.

Wybraliśmy się na Dajwór wieczorem, udało nam się od razu dostać stolik przy oknie. Już osoby, które przyszły po nas nie miały takiego szczęścia, ale wytrwale czekały na zewnątrz. Lokal rzeczywiście mały, mieszczący 8 miejsc siedzących , dwa przy oknie, dwa przy ścianie i stolik na cztery osoby. Rzeczywiście gorąco i parno w lokalu, ale przytulnie. Kuchnia otwarta, maleńka za ladą. Opcji ramenu cztery, z wołowiną, wieprzowiną, kurczakiem i wege, więc dla każdego coś dobrego. Zamówiliśmy opcje z boczkiem oraz szarpaną wołowiną. Nigdy nie zapomnę smaku ramenu w Ramen People. Uzależniłam się od niego od pierwszej łyżki. Tak mięsny, tak cudownie esencjonalny, rozgrzewający idealny! Boczek rozpływający się w ustach, makaron obłędny i marynowane grzybki shitake – sztos nad sztosy! Jajko w punkt, na chwile straciłam kontakt z rzeczywistością, nie przeszkadzało mi mało miejsca, para i osoby obserwujące z ulicy, czekające na swoją kolej. Ramen People to mistrz wywaru, bulionu. Dodatki oszałamiające.

Ramen z kulkami wołowymi

Za drugim razem wybraliśmy się do Ramen People w zimę w niedziele, strasznie głodni. Głód zaspokoił ramen z kulkami wołowymi. Próbowałam powtórzyć smak i konsystencje kulek w domu, ale nie udało mi się. Kulki soczyste, miękkie, pełne smaku. Brzuszki dziękowały nam bardzo długo za tę ucztę . Marynowane jajko za każdym razem takie samo i tak samo idealne, z półpłynnym żółtkiem w środku. Porcje misek są nad wyraz obfite, rosły mężczyzna ma problem ze zjedzeniem wszystkiego na raz, musi jeść na dwa razy, z przerwą na odpoczynek.

Ramen People rósł w siłę i otworzył drugi lokal na ul. Czystej. Przeczytaliśmy na fb i instagramie, że receptura ramenów zaczerpnięta została ze szkoły w Yokohamie , gdzie ekipa szkoliła się pod okiem mistrza. I czuć to z każdą łyżką. Czuć pasję, smak, perfekcję, idealność. Śmiemy twierdzić, ze Ramen People serwuje najlepsze rameny w Krakowie, a może nawet w Polsce? Smak ramenów przenosi nas do prawdziwej Japonii. Właściciele podeszli do tematu bardzo profesjonalnie i dziękuję Im  za to. Lokal na Czystej przestronny, piękny, z tarasem z trzema stolikami. Wprowadzono do menu alkohol, jest wino Choya podawane z lodem ( moja uwaga- lód powinien być drobno pokruszony, a nie w kostkach, lepiej smakuje), duży wybór piw japońskich.

Saporro ramen

Smak ramenów się nie zmienił, są nadal najlepsze, buliony i dodatki wymiatają. Jest więcej propozycji ramenu. Smaki są także sezonowe, są miski szczęścia w postaci makaronu, ziół i dodatków vege i nie vege. Wszystko sztosik. Jak dobrze, że zaczyna się sezon na „zimno mi”, bo oferta przygotowana przez Ramen People jest właśnie idealna na taki czas. Ceny ramenów od 29 zł do 36 zł. Można wybrać opcję podstawową lub special z ekstra dodatkami.

Duszki smaku:

Smak:     
Obsługa:     
Wystrój:     

Ocenione w kategorii: bar azjatycki

Adres:

Miso Place, ul. Dajwór 19 i ul. Czysta 8, Kraków

[fb] [menu]

Zdjęcia z Ramen People:

Tonkotsu Special ramen z dodatkowym mięsem i nori
Ramen z pieczonym boczkiem i marynowanymi shitake
Ramen Tonkotsu i Saporro
Neon w środku lokalu na ul. Czystej
Widok z tarasu lokalu na ul. Czystej
Taras na ul. Czystej
Taras na ul. Czystej
Fragment menu na ul. Czystej

* Jak recenzuję?

Mam kilka zasad, których trzymam się recenzując lokal. Po pierwsze za dania płacę sama, po drugie nie zapowiadam swoich wizyt, po trzecie nie pracuję, ani nie wykonuję zleceń dla żadnego z odwiedzanych lokali. Wszystkie recenzje opieram wyłącznie na moich prywatnych doświadczeniach i subiektywnych emocjach. Oceniam przyznając od 1 do 5 duszków smaku. Oceną wyjściową jest 3. Oceniam lokale według sobie podobnych – food trucki porównuję do innych food trucków, a knajpy z listy Michelina wyłącznie z innymi restauracjami z tego przewodnika.

1

Dodaj komentarz