Polędwiczki z indyka w sosie orzeszkowym

Każdy z Was zna smak indyka, naszego polskiego zdrowego indyka i myślę, że każdy z Was zna smak orzeszków ziemnych (ja osobiście jestem od nich uzależniona). Natomiast nie wiem, czy łączyliście kiedykolwiek te dwa produkty ze sobą. Indyk w słodko-słonym sosie orzeszkowym to odejście od tradycyjnej kuchni i przeniesienie się na chwilę do smaków Azji. Dla mnie i mojej Rodziny to przyjemne smaki i trakich również Wam życzę. 

 

Potrzebne Wam będzie (na solidny obiad dla dwóch osób):

  • 2 opakowania makaronu typu udon,
  • 40 dkg polędwiczki z indyka,
  • 1 por,
  • 1 sztuka słodkiej długiej papryki czerwonej,
  • pęczek szczypiorku,
  • 4 łyżki masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sezamu.

SOS ORZESZKOWY:

  • 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków ziemnych 100% (ja używam tego z Felixa),
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 4 łyżki oleju sezamowego,
  • 100 – 150 ml wody,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie:

  • polędwiczkę z indyka kroicie w kostkę, dodajecie do niej sól i pieprz oraz starty czosnek, wszystko mieszacie i podsmażacie na patelni na oliwie, do uzyskania złotego koloru,
  • na osobnej patelni rozpuszczacie masło, dodajecie pokrojoną w krążki paprykę oraz por w plasterki, dodajecie sól i pieprz i dusicie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości,
  • wszystkie składniki łączycie ze sobą,
  • w miseczce mieszacie wszystkie składniki sosu,gdy sos będzie zbyt gęsty dolewacie odrobinę wody, zalewacie nim kurczaka i warzywa i chwilę jeszcze gotujecie, ciągle mieszając,
  • na suchej patelni prażycie ziarna sezamu, szczypiorek kroicie drobno,
  • makaron typu udon wkładacie do wrzątku na 3 min, odcedzacie i przekładacie go na patelnie z kurczakiem i sosem, mieszacie wszystko ze sobą, makaron musi być wręcz oblepiony sosem,
  • całość dekorujecie sezamem i szczypiorkiem.

Dobre rady:

  • gdy nie macie dostępu do makaronu typu udon, możecie użyć grubego makaronu do spaghetti,
  • sami możecie zadecydować czy wolicie słodszy smak sosu, dodając więcej syropu klonowego, czy bardziej słony, dodając więcej sosu sojowego,
  • indyka możecie zastąpić każdym innym ulubionym mięsem.

 

 

 

Dodaj komentarz