Polędwiczka wieprzowa pieczona z batatami

Jako fanka polędwicy wołowej, chciałam przekonać siebie, jak i Was, do polędwicy wieprzowej i w mojej głowie od razu narodził się pomysł na przyrządzenie tej części świnki w sposób zdrowy i wręcz dietetyczny, a zarazem smaczny i nie wymagający dużego nakładu sił. Wieprzowinka jest bardzo aromatyczna i soczysta. Zdążyłam upiec świnkę i leżeć i pachnieć, jak to przystało w święto 😉 Zatem zapraszam!

 

Potrzebne Wam będzie (na obiad dla 4 osób):

  • 70 dkg polędwiczki wieprzowej,
  • 4 bataty,
  • 2 długie słodkie czerwone papryki,
  • 3 szalotki,
  • 3 białe cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • pęczek koperku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • rękaw do pieczenia.

Przygotowanie:

  • polędwiczkę myjecie i nacieracie przyprawami, ziołami oraz czosnkiem, dodajecie oliwę z oliwek i odkładacie na godzinę do lodówki,
  • warzywa kroicie- paprykę w krążki, bataty w grubsze plastry, szalotkę i cebulę w większe kawałki,
  • polędwiczkę wraz z warzywami, koprem oraz masłem wkładacie do rękawa do pieczenia i naczynia żaroodpornego,
  • piekarnik nagrzewacie do 200 st. i pieczecie polędwiczkę 1 godzinę,
  • po godzinie wyciągacie naczynie z piekarnika, przecinacie folię, wyjmujecie polędwiczkę, kroicie ją na grubsze plastry i układacie ją na warzywach i z powrotem wkładacie ją do piekarnika na 15 min (polędwiczka przyrumieni się z wierzchu),
  • na talerzu układacie plastry wieprzowiny, warzywa i polewacie wszystko aromatycznym sosem powstałym podczas pieczenia.

Dobre rady:

  • gdy nie lubicie batatów, jak najbardziej możecie zastąpić je zwykłymi ziemniakami,
  • każda część wieprzowiny odnajdzie się w tym przepisie, więc polędwiczka nie musi Was ograniczać!

Dodaj komentarz