Pizza truflowa z wołowiną

Bardzo lubię pizzę na cienkim cieście. Kilka dodatków dobrej jakości i czuję się jak w niebie, lekko i nie przytłoczona ilością ciasta. Na lato to idealna opcja, gdyż kiedy jak nie w ciepłe dni, chcemy zjeść dobrze, dbając jednocześnie o linię i dobre samopoczucie, nie zapychając się przy tym. Dla mnie hitem stała się chrupiąca pizza z plastrami cienko pokrojonej wołowiny, rukolą oraz oliwą truflową. Chciałabym zarazić Was tym przepisem. Zapraszam zatem do pieczenia!

Potrzebne Wam będzie (na 2 pizze):

CIASTO:

  • szklanka mąki pszennej tortowej plus 3 łyżki do zaczynu,
  • 150 ml wody ciepłej,
  • 1 kosteczka świeżych drożdży babuni (25 g),
  • 0,5 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

DODATKI:

  • 30- 40 dkg surowej wołowiny bez przerostów (ja wybrałam polędwicę cygańską),
  • 1 opakowanie rukoli,
  • oliwa truflowa,
  • 2 łyżki sosu pomidorowego,
  • 6 łyżek parmezanu.

Przygotowanie:

  • mąkę wymieszać wraz z solą w misce,
  • drożdże świeże wyjąć z lodówki około 30 min przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej, wymieszać je z 75 ml wody, dodać cukier i mąkę, wymieszać wszystko razem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
  • wyrośnięty zaczyn wlać do mąki, dodać resztę wody i delikatnie wyrabiać ciasto,
  • na koniec dodać oliwę z oliwek,
  • odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, przykryte ściereczką, ma podwoić swoją objętość,
  • piekarnik nagrzać do 200 stopni,
  • wyrośnięte ciasto podzielić na dwie kulki, wałkować na cienkie placki,
  • placki posmarować sosem pomidorowym, polać odrobina oliwy truflowej, na całe ciasto nałożyć plasterki cienko pokrojonej wołowiny, posypać wszystko odrobiną parmezanu,
  • pizzę piec około 10-15 min, po wyjęciu z piekarnika posypać rukolą, resztą parmezanu oraz polać oliwą truflową obficie.

Dobre rady:

  • drożdże muszą być dobrej jakości, kupujcie takie ze sprawdzonego miejsca,
  • wołowinę lepiej będzie Wam się kroić, gdy przed krojeniem włożycie ją do zamrażarki na kilkanaście minut,
  • wybieracie taki kawałek wołowiny, który najbardziej Wam smakuje,
  • koniecznie wybierzcie oliwę truflową, to ona nadaje smak daniu i idealnie podkreśla smak wołowiny,
  • nie przejmujcie się nieidealnym kształtem pizzy, tu nie kształt się liczy, a wyjątkowy smak, Wasze kubki smakowe będą Wam wdzięczne!

Dodaj komentarz