Pieczone warzywa z kiełbaską

Czasami mamy takie dni, że nie mamy siły na nic i chcemy zjeść coś szybko, bez większych przygotowań. Wychodząc na przeciw takim sytuacjom, proponuje przepis, który na pewno zagości na Waszych talerzach i brzuszkach. Pieczone warzywa z kiełbaską wymagają minimum zaangażowania, a odwdzięczają się smakiem, który długo będziecie wspominać.

Potrzebne Wam będzie (na kolację dla dwóch głodnych osób):

  • 10 małych ziemniaków sałatkowych,
  • 1 duży batat,
  • 3 ugotowane kolby kukurydzy,
  • 3 duże cebule,
  • dwie małe okrągłe cukinie lub jedna duża długa,
  • 3 kiełbaski głogowskie pokrojone w talarki lub 6 kiełbasek drobiowo-wieprzowych cienkich, pokrojonych na większe kawałki,
  • 3 łyżki parmezanu,
  • 10 krewetek małych koktajlowych,
  • pęczek pietruszki,
  • pół kostki masła,
  • 4 ząbki czosnku startego drobno,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 6 łyżek słodkiego sosu chili,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • sól i pieprz wedle uznania.

Przygotowanie:

  • na masełku podsmażacie czosnek i pietruszkę posiekaną drobno,
  • dodajecie umyte krewetki, dusicie wszystko około 8 min,
  • na blachę wykładacie ziemniaki pokrojone na pół, batata pokrojonego w paski jak na frytki, kukurydzę pokrojona na mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną na ćwiartki, a cukinie w grubsze plastry,
  • dodajecie krewetki z masełkiem,
  • kiełbaskę kroicie w talarki lub kawałki i dodajecie do całości,
  • wszystko razem mieszacie,
  • polewacie sosem sojowym, sosem słodkim chili i olejem sezamowym,
  • doprawiacie solą i pieprzem i posypujecie parmezanem,
  • wszystko pieczecie około 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Dobre rady:

  • gdy nie lubicie owoców morza, możecie zrezygnować z krewetek,
  • możecie dodać każde ulubione warzywo, jakie tylko przyjdzie Wam do głowy.

Dodaj komentarz