Bulgogi- wołowina po koreańsku

Na wołowinę po koreańsku, czyli klasyczne bulgogi, pierwszy raz natknęłam się na zlocie food trucków. Byłam ciekawa smaku, gdyż nigdy czegoś podobnego nie jadłam. W papierowym pudełku podano mi najlepszą potrawę, jaką miałam przyjemność jeść w ostatnim czasie. Soczyste plastry cienko pokrojonej i grillowanej wołowiny o smaku sosu sojowego i oleju sezamowego zanurzone były w sałacie i ryżu. Ryż przepyszny,miękki, słodkawy, a zarazem nie brejowaty. Istna eksplozja smaków. Postanowiłam powtórzyć w zaciszu domowym ten smak, ku radości bliskich. Zapraszam, może mój przepis na bulgogi zaczaruje Was, tak jak mnie ten z food trucka. 

Potrzebne Wam będzie (na cztery solidne porcje):

  • 1,5 kg ulubionego kawałka wołowiny (ja wybrałam kark wołowy),
  • 2 opakowania mixu sałat,
  • pół szklanki prażonego sezamu,
  • 1 pęczek cebulki dymki,
  • 4 łyżki oleju sezamowego do smażenia.

MARYNATA DO WOŁOWINY:

  • 1 duży por,
  • 1 pęczek cebulki dymki,
  • 200 ml wody,
  • 10 łyżek sosu sojowego,
  • 10 łyżek oleju sezamowego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego,

RYŻ JAŚMINOWY:

  • 1,5 szklanki ryżu jaśminowego,
  • 8 łyżek słodkiego sosu chilli,
  • liść laurowy,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 marchew, pietruszka i kawałek selera,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  • wołowinę kroicie na cienkie plasterki, długie na 6 cm, szerokie na 3 cm,
  • przygotować musicie specjalną marynatę do mięsa: do miski wlewacie wodę, sos sojowy, olej sezamowy, cukier, miód, pieprz, czosnek starty na drobno, cebulkę dymkę pokrojoną drobno oraz por pokrojony w cienkie talarki,
  • wołowinę przekładacie do miski z marynata i wkładacie do lodówki na 16 godzin do lodówki, wołowina skruszeje pod jej wpływem i będzie wyjątkowo soczysta i smaczna,
  • po wyjęciu z lodówki smażycie na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni lub grillujecie na grillu, krótko, aż się zarumieni,
  • warzywa gotujecie w garnku wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, odcedzacie wywar i wrzucacie do niego ryż, gotujecie do miękkości ryżu, solicie,
  • ryż ma być wilgotny, miękki, ale nie papkowaty, dodajecie słodki sos chilli,
  • sezam prażycie na suchej patelni na złoty kolor,
  • do miski nakładacie garść mixu sałat, posypujecie dymką, sezamem, wykładacie ryż oraz mięso, polewacie wszystko sosem sojowym i olejem sezamowym do smaku.

Dobre rady:

  • aby mięso lepiej się kroiło, można przed krojeniem włożyć je do zamrażarki na około 30 minut,
  • wybierzcie mięso takie jakie lubicie najbardziej, nie bójmy się tłuszczyku bo on nadaje smak,
  • im mięso dłużej w marynacie, tym lepiej.

Dodaj komentarz